20 Şubat 2011 Pazar

SAKLIKENT TURU

Yine tarih, deniz, doğa içiçe bir tur : Saklıkent Turu...
Kekova turundan sonra bir gün ara vererek dinlenip (çünkü üstüste tur yapmak yorucu ve keyifsiz olur) Saklıkent Turu yaparak serinleyin derim. Saklıkent Kanyonu yakın tarihte bir çobanın keçisini buraya kaçırmasıyla keşfedip bildirmesi sonucu bulunmuştur.
Kanyon yürüyüşü Bey dağlarından akan soğuk kaynak sularının üzerinde yapılan, çok zorlu olmayan yaklaşık 1.5 saat süren 15 km'lik bir yürüyüştür. Yürüyüşü tamamlayamasanız bile gidebildiğiniz kadar yürümeye devam edin, suların içinde kaya yüksekliklerinin ve suyun debisinin zaman zaman arttığı keyifli bir yürüyüş olacaktır.
Turun bitişinde akıntının arttığı, suların Eşen Çayı ile birleştiği noktada kendinizi suya bırakıp "body rafting" yapmanızı kesinlikle öneririm. Tehlikeli gibi görünür ancak soğuk suyun içinde akıntıyla yüzerek yürüyüşü tamamlamak oldukça eğlencelidir.
Sudan çıktıktan sonra, yürüyüşün de etkisiyle acıkacak ve suyun üstündeki köşklerde keyifli bir yemek yiyeceksiniz.
Çamurla oynamayı ve çamur banyolarını seviyorsanız bir sonraki durak olan Eşen Çayı üzerindeki çamur birikintisinde eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.
Eşen çayının akıntısında oluşan çamurlarda oynadıktan sonra sırada doğup büyüdüğüm Xanthos var...
Bir dönem Likya başkenti olan Xanthos'ta Önce Pers komutanı Harpagos'a, sonra da Roma'lı Brütüs'e teslim olmamak için toplu intihar ederek kendilerini ateşe veren onurlu Xanthos'lulardan kalan harabeleri rehber eşliğinde gezebilirsiniz.


Xanthos'tan sonraki durak: Patara... Yine bir Likya antik kenti olan Patara'daki kazı çalışmaları halen devam etmektedir.Fazıl Say Patara isimli eserini burada bestelemiştir.18 km' lik Patara plajı Türkiye'nin en uzun plajlarındandır.
Patara' da kumdan kaleler yapıp denize girdikten sonra, "Dünyanın En Seksi Plajı" seçilen, hiç bir yerde göremeyeceğiniz turkuaz mavisine sahip, köpük köpük dalgaların oluştuğu Kaputaş Plajı' nda dalgalarla boğuşacak, iniş ve çıkıştaki merdivenlerin çokluğuyla beraber manzaranın güzelliği ve burada yüzmenin keyfiyle nefesiniz kesilecektir.

Not:
*Saklıkent Jeep Safari olarak isimlendirilse de jeep bu tur sırasında kullanılan ulaşım aracıdır.
**Saklıkent turuna katılırken Pataraya gidip gitmediğini mutlaka sorulmalıdır, Patara'ya uğramayan turlar eksik kalmaktadır.  

***Fazıl Say'ın Patara isimli eserini dinlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=GOesp2u7Vak

1 yorum:

  1. Saklıkent çok güzel bir yer, o bölgede tatil yapan herkesin saklıkent Turu na katılmasını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil